Remedii naturale dureri aparitie dinti bebelusi




La fel de sigura ca moartea si taxele, in viata asta este si durerea de dinti. Te dor cand iti apar ( am aflat si eu acum cat de tare :() si te dor si cand iti dispar. Si te mai doare si buzunarul cand mergi la stomatolog dar asta e alta poveste. De fapt eu vroiam sa scriu despre un remediu pentru durerile bebelusilor atunci cand ii chinuie aparitia dintilor. Asta mai cu seama pentru ca Matei trece prin aceasta perioada. Exista tot felul de geluri ( anestezice locale) pe piata dar ca orice medicamente trebuie folosite cu precautie si moderatie pentru ca au efecte adverse, unele chiar ingrijoratoare. Cu alte cuvinte sa folosim aceste geluri doar atunci cand este cu adevarat nevoie, cand vedeti ca bebelusul are dureri foarte mari. Insa dintii nu apar chiar repede. Iar de la debutul primelor dureri si simptome pot trece si 3 -4 luni pana sa vedeti primul dintisor. Cum este si cazul lui Matei, caruia abia acum o saptamana i-a aparut un punct alb pe gingie(intre timp nu stiu ce se mai intampla acolo pentru ca nu mai pot sa ma apropii de gura lui).

Si cum spuneam in aceasta perioada in care dintisorul se pregateste sa-si faca aparitia o sa vedeti periodic urmatoarele simptome:

- bebelusul roade cu insistenta obiecte tari
- saliveaza mai mult, adica are balute
- se trage de urechi ( datorita durerii din acea zona)
- are o stare de nervozitate/ iritare excesiva
- in timpul noptii este mai agitat si se trezeste mai des

Eu in aceste perioade, ca sa-i fac viata mai usoara am folosit urmatorul remediu cu rezultate satisfacatoare .

Il masam pe obrajori si in jurul urechilor cu un amestec de ulei esential de lavanda si ulei de migdale dulci. Uleiul de lavanda este cel important, in locul uleiului de migadale dulci putand fi folosita alta baza ( ulei de floare, ulei de masline, etc). In loc de ulei de lavanda am inteles ca se poate folosi si ulei esential de musetel, care ar fi si mai eficient , dar cum acesta nu prea se gaseste, nu pot spune ca am incercat si aceasta varianta.

Ca si proportii, in amestec se pun 2 picaturi de ulei esential de lavanda ( sau musetel) la o lingurita de ulei baza.

Eu mi-am cumparat un recipient pulverizator mic, de 10 ml si fac un ameste din 2 lingurite si 4 picaturi care ajunge cateva zile .

Nu exista efecte adverse, nu am auzit nici macar de cazuri de iritatii ale pielii, atata timp cat se pastreaza proportiile. Eu am observat foarte repede o schimbare in starea de spirit si comportamentul lui Matei dupa ce ii dadeam cu acest amestec pe obrajori. Si il recomand si seara inainte de culcare, chiar si cand nu pare sa-l supere dintii, pentru ca lavanda calmeaza si confera un somn linistit.

Atentie : nu se pune ulei esential niciodata direct pe pielea bebelusului.


Ocazional, cand si durerea va fi mai mare, bebelusul, pe langa plans si nopti albe poate sa aiba si alte simptome:

- congestie
- nas care curge
- diaree
- febra moderata ( max 38,5 grade)


In literatura de specialitate de cele mai multe ori se spune ca este gresit sa asociezi aceste simptome cu aparitia dintilor.Insa oricat as respecta eu parerea specialistilor , in realitate sa stiti ca nu este chiar asa . Matei spre exemplu a facut febra moderata si a avut si scaun mai moale. Si toate mamicile cu care am vorbit mi-au confirmat ca aceste simptome, toate sau doar o parte, chiar sunt prezente la aparitia dintilor. Am incercat sa gasesc si o explicatie medicala si pana la urma am gasit una, tot la specialisti, dar la unii care abordeaza aceste probleme holistic. Asadar am aflat ca aceste simptome nu sunt cauzate in mod direct de aparitia dintilor, ci mai degraba de faptul ca imunitatea bebelusilor in aceasta perioada este mai scazuta, si cum ei tocmai acum baga tot ce prind in gura
sunt mai expusi bacteriilor si virusilor cu care vin in contact. Pentru mine, un profan in domeniul medical, dar deloc ignorant sau dezinteresat, este o explicatie OK.

Oricum eu recomand sa mergeti si la pediatru cu bebelusul in aceste perioade critice pentru a va prescrie un tratament corespunzator. Nu recomand luarea de pastile dupa ureche si la sfatul altor mamici, oricat de experimentate ar fi. Acesta este si motivul pentru care nu am sa scriu ce am folosit pentru a scapa de durere si de febra. Si oricum exista si posibilitatea ca simptomele sa fie cauzate de altceva si nu de aparitia dintilor.

Sper sa va foloseasca acest post, si informatiile de aici sa-i ajute pe pitici sa treaca mai usor peste aparitia dintilor.

Comentarii

Postări populare